marți, 10 martie 2009

Oglinda timpului

Printre obiecte vechi, de-o seama cu veacurile trecute, isi fac loc tinerii artistii plastici de azi.
In anii de inceput ai acestui mileniu, pasind grabit pe Lipscani, desluseai, dincolo de portile desferecate ale Hanului cu Tei, acorduri de muzica clasica. Sunetele tremurau subtire in vazduh si, cand si cand, se transformau in rasete, in voci soptite, in declamari - franturi din piese de teatru, croite anume pentru un spatiu neconventional. Un spatiu in care antichitatile - piese rare, de colectie, printre care rasareau panzele cate unui pictor "foarte contemporan", epatand trecutul cu forme moderne de exprimare - slujeau artei, asa cum odinioara slujisera vietii.
FLORILE DE MAR. Sa fi fost trei veri de cand proiectul acesta a cazut in dizgratie. Ori in uitare. Sau poate doar se consuma un timp de asteptare... Cu sase saptamani in urma, primeam invitatia de a fi de fata la inaugurarea unei noi galerii de arta plastica. In "Camera Mica" expunea pictorul Mihail Gavril. Patru pereti albi, pe care infloreau, inocenti, merii din Antilesti. Explodau mugurii de maces, iar "Florilor de Murcia" vantul le fura culorile si le scufunda in valuri - in Golful de Argint al Balcicului ori in Sena din mijlocul Parisului. Cel dintai vernisaj aducea cu el tandretea iubirilor abia incepute.
TACEREA SI SUNETUL. Spatiul expozitional este de fapt o "camera mica", in demisolul casei din Pangratti care adaposteste un magazin de antichitati: Galeria Ana. Iar exercitiul de frumusete la care am fost martori are o intima legatura cu evenimentele care aveau loc, candva, la Hanul cu Tei. Proiectul mai vechi al sotilor Ana si Mihai Voicu a renascut aici. Printre antichitati expun din nou pictori "foarte contemporani". Curand, trecand prin Pangratti, dinspre Televiziune, vom auzi iar acordurile "concertelor de pranz". Un pian, o vioara, o nota plutind in vazduh… Pana atunci, in "Camera Mica", pe simeze e stapana tacerea. O altfel de tacere, desfasurata cromatic in panzele semnate de pictorul Constantin Daradici.

In Jurnalul National din 10 iunie 2006

Niciun comentariu: