marți, 10 martie 2009

Oglinda timpului

Printre obiecte vechi, de-o seama cu veacurile trecute, isi fac loc tinerii artistii plastici de azi.
In anii de inceput ai acestui mileniu, pasind grabit pe Lipscani, desluseai, dincolo de portile desferecate ale Hanului cu Tei, acorduri de muzica clasica. Sunetele tremurau subtire in vazduh si, cand si cand, se transformau in rasete, in voci soptite, in declamari - franturi din piese de teatru, croite anume pentru un spatiu neconventional. Un spatiu in care antichitatile - piese rare, de colectie, printre care rasareau panzele cate unui pictor "foarte contemporan", epatand trecutul cu forme moderne de exprimare - slujeau artei, asa cum odinioara slujisera vietii.
FLORILE DE MAR. Sa fi fost trei veri de cand proiectul acesta a cazut in dizgratie. Ori in uitare. Sau poate doar se consuma un timp de asteptare... Cu sase saptamani in urma, primeam invitatia de a fi de fata la inaugurarea unei noi galerii de arta plastica. In "Camera Mica" expunea pictorul Mihail Gavril. Patru pereti albi, pe care infloreau, inocenti, merii din Antilesti. Explodau mugurii de maces, iar "Florilor de Murcia" vantul le fura culorile si le scufunda in valuri - in Golful de Argint al Balcicului ori in Sena din mijlocul Parisului. Cel dintai vernisaj aducea cu el tandretea iubirilor abia incepute.
TACEREA SI SUNETUL. Spatiul expozitional este de fapt o "camera mica", in demisolul casei din Pangratti care adaposteste un magazin de antichitati: Galeria Ana. Iar exercitiul de frumusete la care am fost martori are o intima legatura cu evenimentele care aveau loc, candva, la Hanul cu Tei. Proiectul mai vechi al sotilor Ana si Mihai Voicu a renascut aici. Printre antichitati expun din nou pictori "foarte contemporani". Curand, trecand prin Pangratti, dinspre Televiziune, vom auzi iar acordurile "concertelor de pranz". Un pian, o vioara, o nota plutind in vazduh… Pana atunci, in "Camera Mica", pe simeze e stapana tacerea. O altfel de tacere, desfasurata cromatic in panzele semnate de pictorul Constantin Daradici.

In Jurnalul National din 10 iunie 2006

2 comentarii:

radiowhisper.com spunea...

Buna Ziua!
Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper – un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi luăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta_whisper sau un e-mail, tot la asculta_whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.

http://www.radiowhisper.com
Multumesc,
Cu stimă Vlad!

Iasi spunea...

Buna ziua
Va deranjez pentru a va propune sa facem un schimb de linkuri - 3 way link exchange - in sensul ca eu voi pune linkul dumneavoastra pe http://i-love-iasi.blogspot.com/ iar dumneavoastra imi adaugati un link catre http://iasi365.com cu titlul Program liga 1
Astept raspuns de la dumneavoastra indiferent daca acesta este pozitiv sau negativ. In caz ca sunteti de acord trimiteti-mi um mail la adresa iacob_ctin@yahoo.com cu titlul pe care il doriti si linkul
O zi buna va doresc